Kina

Kinesere er kollektivt orientert og opptatt av respekt og regler for samvær og kommunikasjon. De fleste er også uerfarne turister.

12.12.201711:41 Ann-Jorid
Uerfarne turister og samleverd

Det viktigste er å huske at de fleste kinesiske turistene som kommer til Nord-Norge, fortsatt har lite reiseerfaring. Det er bare noen få som har kommet seg dit mange europeere er: dvs at de er villig til å bruke tid på kun én destinasjon og at de vil oppleve ting sakte. Kinesiske turister motiveres av «bragging value», dvs samleverdi (alt man har sett på en reise). Det skal helst være høyest, best, nordligst, der hvor kjente folk har vært etc. Bucketlist-Betty og Epic Eric er kanskje de personasene  vi ser oftest fra dette markedet. Samtidig skal man ikke undervurdere andre personaser som kan komme fra dette markedet i rekordfart framover.

Bilder og gjerne sitater fra andre brukere og informasjon om produkter som ble kåret til beste i sin kategori er utrolig viktig i markedsføringen mot Kina. Også forklarende videoer som kan hjelpe fremtidige gjester å forstå produktet/destinasjonen bedre. Animasjon som kombineres med vanlige bilder og tekst er også en måte å fortelle om produktet på. Dette er en form som brukes ofte i Kina, og denne stilen i kommunikasjonen er de vant med. Det som også er viktig, men vanskelig å gjennomføre i reiselivet, er å la kundene prøve produkter før de kjøper. Dette kan eventuelt arrangeres i form av VR-seminarer, live-sendinger med kjente reisende, foredrag med kjente fotografer, foto-kiosker hvor de kan ta bilder à la «nesten som under Nordlyset» etc. 

Vi må forstå den kinesiske kulturen,  forklare den norske og være tydelige

Vi må sette oss inn i den kinesiske kulturen og forstå hvorfor de oppfører seg som de oppfører seg fremfor å definere stereotyper. Kina er verdens eldste sivilisasjon og verden største land. Samtidig som de ikke har hatt mulighet til å reise, å se, å lære om andre land for før de siste 10-15 årene. Det å jobbe med kinesiske kunder krever tålmodighet og en veldig klar strategi på hvordan man vil at gjesten skal føle seg på destinasjonen. Det er viktig at alle kjenner seg velkommen, samtidig som man må tørre å forklare hvordan ting fungerer, hva som er akseptert i Norge og hva som ikke er akseptert. Man må tørre å være «group leader» - det betyr at man  virkelig ER en leder. Der hvor man kan diskutere neste fotostopp med europeiske gjester, må man med kinesere bare bestemmes hvor fotostoppen skal være og si at alle må være tilbake i bussen klokka da og da.

Vise respekt

Det er  viktig å ikke føre til at gjestene «mister ansikt», snarere at man «gir ansikt».  Det å svare nei på en forespørsel, betyr at de andre «mister ansikt». Hvis man får et spørsmål om å «snakke med manager» eller om «oppgradering av rommet», så er det altså viktig å prøve å løse dette (ofte er det ikke mulig, men man må vise at man prøver). Man kan dermed svare høflig at det ser ikke ut til at det er  mulig å gjennomføre dette i dag, at man skulle ønske at man kunne gjøre det, men at det ikke ser ut til å være mulig etc. Dette innebærer også at å korrigere den kinesiske guiden foran gruppen er å «ta hans/hennes ansikt». Skal man tilføye  ny/korrekt info, skal det gjøres direkte med guiden slik at han/hun ikke mister autoriteten sin foran gruppen. Det er også derfor mange guider stiller så mange spørsmål om hotellet/produktet/opplevelsen før ankomsten. De må kunne svare på alle spørsmål fra sine gjester, hvis de ikke svarer eller svarer feil, mister de ansikt.

Kina er svært hierarkisk og kollektivistisk oppbygd. Kineserne har stor respekt for eldre og stor respekt for gruppe fremfor individ. Det å gjøre ting sammen og oppleve ting sammen er viktig, dermed skal det  tilrettelegges for det. Det kan bety større felles arealer hvor gjestene kan sitte og prate og spille spill, drikke te eller surfe på nett, altså ting som flere kan gjøre samtidig. Det betyr også at man kommer og går som en gruppe, med gruppeinngang, gruppeinnsjekk etc.

Se alle  presentasjoner om Kina og Kina-kurs som ble kjørt av IN på markedsrådsmøtet, samt rapport fra IN og Epinion (sommer 2017). Alle rapporter som ligger på server under Marked/Asia/Kina/Markedinfo.

Les mer om kinesisk kultur og håndtering av kinesiske gjester i vår markedspresentasjon!  

 

 

KINA: marked, kultur og NordNorge

, click to open in lightbox